2013. január 8., kedd

Online zenehallgatási hullám


Magyarországon is egyre népszerűbb  a havi előfizetési díjért hallgatott online zenehallgatás. Használatát olyan online zenei szolgáltatások teszik lehetővé, mint a Spotify, Deezer, Google Music vagy a Pandora.
Az online zeneipar 2012-ben megelőzte hagyományos zenehordozókat, hiszen statisztikai adatok szerint a vásárlók többet költöttek online szolgáltatásokra, mint egyéb hagyományos hanghordozókra.

Last.fm és a Pandora

A 2000-es évek elején két nagyobb digitális szolgáltatás indult: a Last.fm, és a Pandora. A Pandora egy igen népszerű internetes rádió oldal, amiből sajnos a magyarokat kizárták. Magyarországon nem elérhető licencproblémák miatt, főleg az Egyesült Államokban terjedt el, ahol nagyon sikeres szolgáltatás lett. Európában a Last.fm terjedt el, és  jelentős felhasználói táborral bírt, amíg licencelési korlátozások miatt hazánkból is kivonult. A Last.fm internetes rádióállomás és zeneajánló rendszer egyik nagy újítása az alakíthatóság volt, hiszen egy kis idő ráfordításával zenei csatornákat lehetett készíteni, a lejátszott dalokat a rendszer elnaplózta, és az ebben szereplő előadókból,dalokból kikalkulálta a heti és összesített toplistákat, valamint az ajánlott zenéket  
 Az audioscrobbler nevű funkcióval a Last.fm képes volt nyilvántartást készíteni és összegyűjteni közvetlen a számítógépen hallgatott zenék, illetve az összes olyan eszközön, amire feltelepítették az alkalmazást.


  
Spotify vs Deezer

 A streaming piac egyre mozgalmasabb, hiszen a  felhasználók egyre inkább kezdik megkedvelni, ezt a zenefogyasztási formát, ami a piaci szereplők aktivitásában is megmutatkozik. Nem véletlen, hiszen hosszú távon jóval kevesebb szereplő tud majd jelen lenni a piacon
 A két cég gyökeresen más pályát fut be. Hiszen míg a Spotify  elsősorban az alkalmazás közösségivé tételén fáradozik ,addig a Deezer a piacszerzésre törekszik.


Deezer
Az itthon is megjelent, francia fejlesztők által készített Deezer szolgáltatást, többféle módon is lehet használhatunk. ingyenesen online rádióként, online zenegépként, de saját zenéket is fel lehet tölteni, így online is lehet tárolni a fájlokat, amiket aztán akárhol elérhetünk. Hátránya, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez havidíjat kell fizetniük a zenerajongóknak.
Magyarországon a Telenorral szerződött és december végéig díjmentesen lehetett használni a reklámbevételekből támogatott szolgáltatásukat, amivel havi két órát lehetett  zenét hallgatni, ám 2013 elejétől azonban már csomagokat kell vásárolni a szolgáltatás összes funkciójának igénybevételéhez.




Spotify

Az Európában népszerű svéd Spotify szolgáltatás itthon még nem elérhető. De ez hamarosan megváltozhat, hiszen a Deezer agresszív terjeszkedése s Spotify hazánkba való eljutását is jelentheti.




A Google leglátványosabb lépése az volt, hogy ingyenessé tette felhő alapú tárhelyét. A Google a Music szolgáltatással a felhasználók saját zenéiket tölthetik fel online tárhelyre, és ezeket lehet hallgatni bárhol, ahol van internet. A szolgáltatás hátránya és egyben előnye előnye, hogy csak saját zenéket lehet hallgatni, minden mást meg kell vásárolni, nincsenek előfizetési lehetőségek.







Hazai próbálkozás
 Magyarországon az egyik kezdeményezés, mely online zenehallgatás és rádióhallgatás szolgáltatással bír, a CloudDeck. Ez egy SoundCloudra épített zenefelfedező és -hallgató szolgáltatás, ahol rengeteg zene megtalálható. Hátránya, hogy ezeket megtalálni és rendszerezni nem könnyű.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése