2013. január 6., vasárnap

Harc a héthüvelykes tabletek piacán



A héthüvelykes tabletek színterén új szereplő tűnt fel, mikor a Vodafone a 3G-sSmart Tab 2 modellel jelentkezett. 
Egyik előrelépése a gyártó kiléte, hiszen a korábbi SmartTabot a ZTE szerelte össze, a friss modellt viszont a Lenovo gyártja. A mobilos iparban második-harmadik kiadásokkal van tele a piac. 

Sikerről mégis csak akkor beszélhetünk, ha extra szolgáltatások is társulnak az új készülékek mellé és az áruk is kecsegtető
Nem könnyű a feladat kitűnni az olcsó Nexus 7 és Kindle Fire mellett, ahol még az olyan nagy gyártók is nehezen érvényesülnek, mint a Samsung vagy az Acer. 

Az új tablet egyik nagy előnye, hogy mobilszolgáltatóként azonnal internetcsomagot is tud ajánlani, amivel persze olcsóbban hozzájuthatnak az érdeklődők. 






Külalak

Az első benyomás a teblet nehéz súlya. A 400 grammos tömege kb. 80 grammal több, mint a többet tudó elődmodell volt, de ha körülnézünk a 7 inches tabletek mezőnyében, akkor is azt fogjuk látni, hogy az egyik legsúlyosabb egyéniséggel van dolgunk. A Galaxy Tab 2 7.0 is csak 345 gramm, az iPad Mini 308 grammot nyom, a Nexus 7 pedig 340 grammal büszkélkedhet. 
Ha fémből lenne a masina, akkor elnézőbb az ember, de kizárólag műanyag a borítása, ezért furcsa, hogy ilyen nehéz. Előnye, hogy kényelmes kézbe fogni, és a mélyedésekkel kialakított, recés hátoldala miatt nincs az az érzése az embernek, hogy ki akarna csúszni a kezéből.
Az előlapon találjuk a kijelző felett ülő VGA felbontású kamerát. A kijelző 1024 x 600 pixeles felbontása lehetne jobb is. Az eszköz bal fele teljesen sima, jobb oldalon a hangerőt szabályozó gombokat találjuk meg. Felülre kerül a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a microUSB fedetlen bemenete, valamint a kijelző lezárását és feloldását szabályozó billentyű. 
Alul szintén nincs semmi, a hátlap azonban megérdemli a figyelmet. Ez ugyanis két részből áll, a nagyobbik felület pöttyözött mintázatú, Vodafone logó és Lenovo felirat tarkítja, alul két hangszórórács figyelhető meg. 
A felső szegmens leszedhető, így tudjuk betenni a normál méretű SIM-et és a microSD-t.

Menü

A menüben való böngészés többé-kevésbé folyamatos, ám ha olyan alkalmazásokat szeretnénk használni, amelyek komolyabban igénybe vennék a gépet, akkor csalódni fogunk. A kissé komplexebb játékok, és az összetettebb weboldalak már próbára teszik a gépet. Az új modellen már az Android 4.0.4-es rendszerét találhatjuk meg. 
Említést érdemel az Amazon Kindle könyvolvasó és áruház, a Docs To Go nevű app, kapunk egy fájlkezelőt, egy időjárás programot, egy Wikipedia appot, és egy webrádiót. 



                                                



Multimédia

Zenei szempontból jó a helyzet, hiszen kihangosítva kifejezetten jól szól a masina. A lejátszó gyári, fülese jó hangminőségű. A beépített Bluetooth modul tud sztereó hangátvitelt, így megoldható a vezeték nélküli működtetés is. Negatívum viszont, hogy ebben a táblagépben sincs FM-rádió.







Összegzés
 
A tablet átlagos használatnál viszonylag gyorsan működik, a weboldalak mobil verzióival egészen jól elboldogul, a képeket is gyorsan tölti be, a videókat is gond nélkül lejátssza, de az összetettebb oldalak lelassítják. Maga a gép kicsit vaskos, kijelzője kicsit vérszegény. 
 Hátránya, hogy előfizetés nélkül elég drága, de mobilinternet előfizetéssel már megérheti.
A kérdés csak az, mennyire lesz versenyképes a hazai piacon, az előző, jól eltalált Smart Tab modellhez képest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése